Унгария удължи срока на споразумението с Русия за допълнителни доставки на

...
Унгария удължи срока на споразумението с Русия за допълнителни доставки на
Коментари Харесай

Унгария удължи договора си „Газпром“ с условие и при цени на 150 евро/ MWh

Унгария удължи периода на съглашението с Русия за спомагателни доставки на газ и се контракти за преференциален режим на заплащане за главните количества гориво, получавани от " Газпром ". Това оповестява ТАСС базирайки се на изказване на министъра на външните работи на Унгария Петер Сиярто, който се намира в Москва за разговори с съветския вицепремиер Александър Новак и представители на " Росатом ".

Миналата година страните подписаха съглашение за допълнителни доставки на газ за Унгария, надвишаващи размерите, избрани в дълготрайния контракт. " Газпром ще резервира тази опция ", сподели Сиярто.

Било е контрактувано също по този начин, че Унгария да може да получи " пролонгация на заплащанията над избрана граница при положение на рисково нарастване на цените на газа, т.е. над 150 евро/ MWh. 

Сиярто декларира и че вицепремиерът Новак го е уверил в сигурността и стабилността на доставките по газопровода " Турски поток "  - получил уверенията на Русия, че тя разполага с всички нужни технологии, ноу-хау и съставни елементи, с цел да поддържа безпроблемното действие на " Турски поток ", макар глобите на Европейски Съюз, а работата по поддръжката и ремонта му през 2023 година ще бъде безпроблемно.

Сиярто не изключи, че може да бъде подложен на критика, в това число от политическата съпротива в Унгария, за визитата си в Москва при сегашните условия, само че счита, че то е належащо от позиция на ползите на страната. " Въпросът за енергийните доставки е физически, а не политически или идеологически, без значение дали ни харесва или не. Русия и съдействието с нея ще продължат да играят решаваща роля за енергийната сигурност на Унгария ", акцентира външният министър.

Той отбелязва, че след относително меката зима, Европа се е успокоила, само че може да се очаква тежък отоплителен сезон, когато сигурността на доставките ще бъде от сериозно значение.

Сиярто се базира на " злокобен отчет " на Международната организация по енергетика, в който се предизвестява, че през идващия отоплителен сезон ще зародят съществени компликации, като като се изключи че не се знае каква ще бъде идната зима, търсенето на природен газ се чака по този начин или другояче да се усили с възобновяване на китайската стопанска система след пандемията.

Руската държавна корпорация Газпром " и Унгария договориха през 2021 година доставките на газ до края на 2036 г.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР